Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie są bardzo zdrowe, ale żeby wykorzystać ich potencjał warto wiedzieć jak obrać orzechy włoskie i jak je odpowiednio przechowywać, żeby się nie psuły.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Orzechy włoskie mają bardzo dużo tłuszczu, bo w 100 gramach jest go aż 65 procent. W związku z tym niestety bardzo szybko one jełczeją. Dlatego też nie należy kupować orzechów, które są już łuskane, bo jeśli będziemy je niewłaściwie przechowywać, bardzo szybko spleśnieją lub wyschną. Co więcej, w orzechach często znajdują się kawałki łupinek. Jeśli już chcemy kupić orzechy łuskane, powinniśmy wybrać te siarkowane, bo będziemy mogli je dużo dłużej przechowywać. Nie powinniśmy za to kupować mielonych orzechów, bo mogą one być produkowane ze spleśniałych sztuk. Najlepiej będzie kupić jednak orzechy w łupinach i obierać je tuż przed zjedzeniem. Jednak zanim włożymy je do ust, powinniśmy je jeszcze umyć. Jeśli chcemy je mielić, powinniśmy zrobić to sami w domu używając specjalnego młynka. Orzechy w łupinach powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w jakiejś puszce lub słoiku.