Pasza dla zwierząt gospodarskich, mączka rybna jest rodzajem pożywienia stosowanym w paszach dla zwierząt. Ma ono różne znaczenia w zależności od kontekstu paszowego, podobnie jak samo słowo „pasza”. Mączka ta jest produkowana przez suszenie i proszkowanie ryb. Proces ten może być również nazywany renderowaniem.
Poddawana działaniu pary wodnej pod ciśnieniem w celu usunięcia wody z surowca i zmielenia go na drobny, wilgotny proszek do użycia jako składnik paszy dla zwierząt gospodarskich, mączka rybna może zawierać całość lub część oryginalnej ryby. Zgodnie z informacjami zawartymi na stronie commercialfeeds.com, stanowi ona około 60% białka. Mączka z ryb jest bardzo dobrym źródłem białka dla wszystkich zwierząt, które jedzą mięso lub produkty mleczne.
Mączka ta nie ma żadnych szczególnych zalet odżywczych w porównaniu z olejem rybnym, chociaż zawiera pewne oleje. Wykazano, że zmniejsza ona zapach amoniaku z odchodów drobiu i zmniejsza objętość ściółki w kurnikach.
W akwakulturze, nierzadko stosuje się mączki rybne jako pokarm dla gatunków mięsożernych, takich jak łosoś, pstrąg i bass pasiasty, ponieważ są one wysokowartościowym białkiem i nie kosztują dużo więcej niż inne rodzaje pasz, które dostarczają mniej wartości odżywczych na funt. Mączka jest również bardzo skuteczna w stymulowaniu wzrostu suma i tilapii hodowanych w stawach, zgodnie z danymi Departamentu Missouri.
Produkt ten może być również stosowany jako pożywny dodatek do paszy dla sumów. Stosowany jest również jako wypełnienie do karm dla zwierząt domowych w puszkach, takich jak karma dla kotów i psów w puszkach.
Mączka pochodzi z części ryb, które nie nadają się do spożycia przez ludzi. Wytwarza się ją z całych ryb, rybich głów i rybich podrobów, do których zalicza się wszystko oprócz ości. Rybna mączka nie posiada żadnych dodatków ani konserwantów, ale zawiera białka, tłuszcze i niezbędne aminokwasy, które są dobre dla zwierząt hodowlanych.
Proces obróbki:
Materiał ten jest umieszczany w maszynie do prasowania granulatu, która może być używana do wyciskania wody. Z wytłoczonej mączki rybnej powstają małe granulki. Granulki te są suszone w piecu, a następnie stają się mączką rybną.
Zastosowanie:
Mączka może być stosowana jako pasza dla zwierząt gospodarskich, takich jak świnie, kurczaki i bydło. Jednak w niektórych krajach jest ona również używana jako nawóz do gleby lub nawóz organiczny i jest eksportowana do wielu krajów w Europie i Azji.
Mączka z ryb została po raz pierwszy wyprodukowana w Japonii w 1899 r. metodą gotowania na sucho; używano jej do karmienia jedwabników. Pierwotnie została stworzona jako alternatywna pasza dla zwierząt hodowlanych, ponieważ odkryto, że jest bardziej ekonomiczna niż stosowanie mączki mięsno-kostnej. Obecnie jest powszechnie stosowana do karmienia drobiu i trzody chlewnej, ale ze względu na wysoką zawartość azotu coraz częściej wykorzystuje się ją jako nawóz.
Rosnące ceny mączki rybnej skłaniają niektóre firmy do inwestowania w wysokobiałkowe białka roślinne, jak twierdzi Chad Greene, starszy wiceprezes ds. badań i rozwoju w ADM Animal Nutrition.